Craftowanie na 14m2

Szkolenie

Jedyne tego rodzaju szkolenia w Polsce. Jesteśmy specjalistami w dziedzinie wykorzystania nowoczesnych technik kuchennych oraz metod dekorowania w koktajlach. Nasze szkolenie obejmuje praktyczne zajęcia z przygotowania poszczególnych elementów koktajli oraz zasad miksologii molekularnej wraz z finalnym stworzeniem swojego koktajlu.

Nowa formuła
Craftowania na 14m2

#info

Craftowanie na 14m2

Szukając usprawnień i nowych rozwiązań wszystkie omawiane techniki na warsztatach wykorzystujemy do zaprezentowania w koktajlu wraz z ich zastosowaniem. Daje nam to ponad 20 nowatorskich receptur z wykorzystaniem miksologii molekularnej zawartych w skrypcie, który dołączamy do zajęć.

Szkolenia odbywają się w naszej pracowni, mieszczącej się w ścisłym centrum Warszawy na ulicy Złotej.

Pomieszczenie ze względu na swoją wyjątkową powierzchnię 14m^2 może przyjąć niewielką garstkę ludzi głodnych wiedzy.

W związku z tym na nasze zajęcia jesteśmy w stanie zaprosić ograniczoną ilość osób by zadbać o jak najlepszy komfort pracy.Program podzieliśmy na trzy dni, podczas których podzielimy się z Wami naszym doświadczeniem związanym z przygotowanymi tematami, które zamieszczamy poniżej.

Istnieje również możliwość zorganizowania „Craftowania na wyjeździe” kiedy to my wraz z całym sprzętem oraz wiedzą przyjeżdżamy do Twojego baru, restauracji w celu przeszkolenia personelu. W celu umówienia szczegółów prosimy o kontakt.

Plan szkoleń:

DZIEŃ 1

Koktajle z wykorzystaniem:
1. Jadalnego papieru
2. Niskich temperatur – koktajl w kuli lodowej
3. Niskich temperatur – Płynne i stałe koktajle w czekoladzie
4. Niskich temperatur – bezy alkoholowe, pudry azotowe, lody alkoholowe
5. Ozdób doczepianych – Grisini, izomalt
6. Tiki – zabawa formą – anielskie włosy, koszyczki, własnej roboty słodycze i przekąski, Tiules
7. Sferyfikacji bezpośredniej – kawior praktyczne zastosowanie w koktajlu

DZIEŃ 2

Tworzenie koktajli w oparciu o:
1. Oliwy smakowe
2. Sferyfikacja odwrócona – zastosowanie w koktajlach
3. Homemade – Syropy, Kordiały, Shrubs, Gastrique, Tynktury, Infuzje, Maceraty, Bittersy
4. Wykorzystanie syfonów – Gotowy koktajl, emylsyfikacja
5. Żele alkoholowe – coś więcej niż żelka, Mai Tai w formie Shusi, dekoracje żelowe
6. Gazowane i kompresowane owoce
7. Puch alkoholowy 

DZIEŃ 3

Warsztaty z miksoligii molekularnej

1. Krótka historia gastronomii molekularnej wraz z przedstawieniem sylwetek pionierów.
2. Tekstury
* Klasyfikacja
* Charakterystyka podstawowych tekstur, Xantana, Gellan, Sucro, Lecitina, Mleczan Wapnia, Algin, Kappa.
3. Sferyfikacje
* Szczegółowe omówienie trzech jej rodzajów(podstawowa, odwrócona, kriosferyfikacja) z przykładowym wykorzystaniem w koktajlach.
4. Piany molekularne
* Omówienie wszystkich rodzajów pian. Ich wady, zalety i zastosowanie wraz z przykładami. 
5. Żele alkoholowe i bezalkoholowe
* Omówienie rodzajów żeli i ich zastosowanie w codziennej pracy. 
* Czy żelka może być pyszna?
6. Syfon ciśnieniowy – do czego tak naprawdę służy?
* Omówienie alternatywnych sposobów wykorzystania syfonu ciśnieniowego. Zabawy z N2O i CO2.
7. Smoking-gun – cóż to za zabawka?
* Zastosowanie oraz budowa. Czym można wędzić koktajl?

zapis na szkolenie

  • Na podany adres prześlemy tobie wszelkie niezbędne informację

Współpraca
z nami

Kontakt

W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt drogą mejlową lub telefoniczną:

biuro@craftownia.pl

Damian

Mielniczek

796130069

 

Łukasz

Dębowski

519084127

 

Adam

Brzezik

535566635

 

FB